PIĄTEK 30.11.2023
ŚNIADANIE
Jogurt naturalny 100g 1 szt , Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 20 g (MLE), Dżem 50 g , Twarożek 50 g ( MLE), Pomidor 65 g , Kawa zbożowa z mlekiem 220 ml (MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ),
OBIAD
Szpinakowa z zacierką () 400 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem 250 g , Pieczeń z ryby mielonej (Morszczuk) 110 g (GLU PSZ, JAJ, RYB), Sos koperkowy * 50 ml (GLU PSZ, MLE), Bukiet jarzyn gotowany z olejem 200 g (SEL), Kompot owocowy z jabłkami* b/c 220 ml , Jabłka prażone b/c 70 g
KOLACJA
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 220 ml , Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 20 g (MLE), Pasta z jaj z natką pietruszki – dieta 120 g (JAJ, MLE), Sałata zielona 5 g , Pomidor 65 g , Banan 1szt. 1 szt
E: 2819.63 kcal; B: 104 g; T: 93.6 g; Kw. tł. nasy.: 16.36 g; W: 406.11 g; W tym cukry: 115.14 g; Bł.: 34.85 g; Sól: 7.39 g; WW: 37.04 Por; Ener. z B: 408.61 %; Ener. z W: 1239.51 %; Ener. z T: 851.04 %; Ener. z Bł.: 121.83 %; K: 5655.22 mg;
SOBOTA 01.12.2023
ŚNIADANIE
Serek homogenizowany 100g 1 szt (MLE), Ciasto drożdżowe 40 g (GLU PSZ, JAJ, MLE, S02), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 20 g (MLE), Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 55 g , Sałata zielona 5 g, Pomidor 65 g , herbata bez cukru 220 ml
OBIAD
Koperkowa z ryżem 400 ml (MLE, SEL), Ziemniaki z koperkiem 250 g , Pulpet wieprzowy 100 g (GLU PSZ, JAJ), Sos jarzynowy () 50 ml (GLU PSZ, SEL), Surówka z marchwi i jabłka z olejem 200 g , Kompot owocowy z jabłkami* b/c 220 ml , Jabłka prażone b/c 70 g
KOLACJA
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 220 ml , Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 20 g (MLE), Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b. sojowego i wody 55 g (SOJ), Sałata zielona 5 g , Pomidor 65 g
E: 2346.68 kcal; B: 89.3 g; T: 77.81 g; Kw. tł. nasy.: 12 g; W: 336.5 g; W tym cukry: 51.87 g; Bł.: 28.44 g; Sól: 9.34 g; WW: 30.79 Por; Ener. z B: 15.22 %; Ener. z W: 52.51 %; Ener. z T: 29.84 %; Ener. z Bł.: 2.42 %; K: 3990.96 mg;
NIEDZIELA 02.12.2023
ŚNIADANIE
Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 20 g (MLE), Twarożek 110 g (MLE), Sałata zielona 5 g , Pomidor 65 g , Kakao z mlekiem 220 ml (MLE),
OBIAD
Rosół z makaronem 400 ml (GLU PSZ, SEL), Ziemniaki z koperkiem 250 g , Udko gotowane bez skóry 1szt. 210 g , Szpinak gotowany z olejem* 200 g (GLU PSZ), Kompot owocowy z jabłkami* z/c 220 ml , Jabłka prażone b/c 70 g
KOLACJA
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 220 ml , Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 20 g (MLE), Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka, parzona w osłonce niejadalnej 55 g, Pomidor 65g
E: 2699.5 kcal; B: 136.9 g; T: 100.67 g; Kw. tł. nasy.: 20.93 g; W: 320.85 g; W tym cukry: 51.41 g; Bł.: 23.77 g; Sól: 6.97 g; WW: 29.73 Por; Ener. z B: 400.49 %; Ener. z W: 980.56 %; Ener. z T: 558.16 %; Ener. z Bł.: 71.06 %; K: 4540.51 mg;
PONIEDZIAŁEK 03.12.2023
ŚNIADANIE
Herbata owocowa 220 ml b/c, drożdżówka serem (GLU PSZ, JAJ, MLE, S02), Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 20 g (MLE), Szynka sołtysa wieprzowa wędzona parzona 55 g , Sałata zielona 5g, Pomidor
OBIAD
Zupa pomidorowa z ryżem, makaron spaghetti 150 g, sos pomidorowo-warzywny 50 ml, mięso mielone wieprzowe 100 g, kompot owocowy z rabarbarem z/c 220 ml, jabłko
KOLACJA
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 220 ml , Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT), Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt (GLU PSZ, GLU ŻYT), Masło 83% tł. 20 g (MLE), Pasta z twarogu z koperkiem 110 g (MLE), Sałata zielona 5 g , Pomidor 65 g
E: 2515.37 kcal; B: 93.34 g; T: 72.46 g; Kw. tł. nasy.: 11.72 g; W: 382.01 g; W tym cukry: 96.87 g; Bł.: 21.89 g; Sól: 5.85 g; WW: 36.08 Por; Ener. z B: 401.84 %; Ener. z W: 1062.46 %; Ener. z T: 541.99 %; Ener. z Bł.: 52.53 %; K: 3395.87 mg
Dieta lekkostrawna
WTOREK 04.12.2023
ŚNIADANIE
Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Serek homo. naturalny 120 g (MLE, ) Sałata lodowa 20 g Pomidorki koktajlowe 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
OBIAD
Barszcz ukraiński z fasolką i ziemniakami 350 ml (sel), kotlet mielony wieprzowy 90g (glu,jaja) ziemniaki gotowane 200g, marchewka z jabłkiem 100 gr, kompot owocowy z rabarbarem 220 ml
KOLACJA
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 80 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ, ) Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka, parzona w osłonce niejadalnej. 40 g Pomidor 50 g Rukola 10
E: 2375.04 kcal; B: 116.06 g; T: 88.46 g; Kw. tł. nasy.: 20.47 g; W: 414.78 g; W tym cukry: 81.36 g; Bł.: 22.62 g; Sól: 6.89 g;
ŚRODA 05.12.2023
Jabłko 150 g Kefir 2 % tł 200g 1 szt (MLE, ) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Szynka sołtysa wieprzowa, wędzona ,parzona 40 g Pasta z twarogu z koperkiem 40 g ( MLE, ) Sałatka z pomidorów i koperku 50 g Roszponka 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250
OBIAD
Zupa krem z białych warzyw ze śmietaną 350 ml (sel,mle) Kasza bulgur 150 g (GLU PSZ, ) Szynka wieprzowa gotowana 100 g Sos własny () 100 ml (GLU PSZ, SEL, ) Sałatka z kapusty kiszonej i jabłka z olejem () 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 s
KOLACJA
Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 80 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Polędwica premium- wędlina dr. średnio rozd. 40 g ( SOJ, ) Serek śniadaniowy naturalny 80g 1 szt ( MLE, ) Dżem 25 g 1 szt Sałata zielona 20 g Pomidor 50 g
E: 2331.23 kcal; B: 121.86 g; T: 81.68 g; Kw. tł. nasy.: 22.87 g; W: 278.66 g; W tym cukry: 77.62 g; Bł.: 16.40 g; Sól: 6.65 g;
CZWARTEK 06.12.2023
ŚNIADANIE
Jabłko 150 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml Kasza kukurydziana na mleku 300 ml ( MLE, ) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 40 g ( SOJ, ) Serek naturalny Bieluch 120 g (MLE, ) Sałata lodowa 20 g Pomidorki koktajlowe 50 g
OBIAD
Rosół z makaronem (sel, glu,jaja), Ziemniaki 200 g Dramstik z kurczaka pieczony 120 g Sos pietruszkowy 100 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, ) Surówka z selera i jabłka z olejem () 150 g ( SEL, ) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
KOLACJA
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 80 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Pasta z twarogu i tuńczyka SU 60 g ( RYB, MLE, ) Pomidor 50 g Mix sałat 20 g
E: 2575.29 kcal; B: 120.18 g; T: 110.92 g; Kw. tł. nasy.: 30.08 g; W: 287.01 g; W tym cukry: 62.40 g; Bł.: 27.28 g; Sól: 7.29 g;
PIĄTEK 07.12.2023
ŚNIADANIE
Jabłko 150 g Dżem 25 g 1 szt Kasza manna na mleku 300 ml ( GLU PSZ, MLE, ) Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Ser mozzarella kulki 25 g (MLE, ) Pomidorki koktajlowe 50 g Sałata zielona 20 g
OBIAD
Zupa ogórkowa z ryżem (sel,mle), Ziemniaki () 200 g Pieczeń z ryby mielonej (Morszczuk) SU 120 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, ) Sos koperkowy * 100 ml (GLU PSZ, MLE, ) Bukiet jarzyn gotowany z olejem () 150 g ( SEL, ) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
KOLACJA
Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 80 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Pasta z jaj z natką pietruszki – dieta 60 g ( JAJ, MLE, ) Polędwica premium- wędlina dr. średnio rozd. 40 g ( SOJ, ) Pomidor 50 g Rukola 10 g
E: 2310.79 kcal; B: 93.37 g; T: 79.62 g; Kw. tł. nasy.: 15.41 g; W: 315.59 g; W tym cukry: 86.60 g; Bł.: 25.65 g; Sól: 7.97 g;
SOBOTA 08.12.2023
ŚNIADANIE
Sok pomarańczowy 0,2L-kartonik 1 szt Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Twaróg półtłusty 40 g (MLE, ) Polędwica premium- wędlina dr. średnio rozd. 40 g ( SOJ, ) Pomidor 50 g Roszponka 10 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
OBIAD
Koperkowa z ryżem () SU 350 ml ( MLE, SEL, ) Ziemniaki () 200 g Filet z indyka pieczony 100 g Sos jarzynowy () 100 ml (GLU PSZ, SEL, ) Bukiet warzyw gotowanych (march, kalafior, brokuł)* 150 g Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
KOLACJA
Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 80 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b.sojowego i wody 40 g ( SOJ, ) Serek homo.o smaku naturalnym z ziołami 120 g ( MLE, ) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g
E: 1936.99 kcal; B: 101.30 g; T: 58.04 g; Kw. tł. nasy.: 12.82 g; W: 257.86 g; W tym cukry: 61.31 g; Bł.: 18.32 g; Sól: 6.53 g;
NIEDZIELA 09.12..2023
ŚNIADANIE
Banan 1szt. 1 szt Bułka pszenna długa krojona 80 g ( GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Jajko gotowane kl M 1 szt ( JAJ, ) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ,
OBIAD
Rosół z makaronem () 350 ml ( GLU PSZ, SEL, ) Ziemniaki () 200 g Udko pieczone 1 szt. 210 g Sos koperkowy * 100 ml (GLU PSZ, MLE, ) Surówka z marchwi () 150 g (MLE, ) Woda źródlana n/g 0,5 l 1 szt
KOLACJA
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 80 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Twarożek 40 g (MLE, ) Pierś delikatna z kurnej półki produkt drobiowy z połączonych kawałków fileta z kurczaka, parzona w osłonce niejadalnej. 40 g Dżem 25 g 1 szt Pomidor 50 g Mix sałat 20 g
E: 2589.72 kcal; B: 138.22 g; T: 95.97 g; Kw. tł. nasy.: 17.48 g; W: 305.92 g; W tym cukry: 94.55 g; Bł.: 23.93 g; Sól: 6.80 g;
PONIEDZIAŁEK 10.12.2023
ŚNIADANIE
Drożdżówka różne 1 szt (GLU PSZ, JAJ, MLE, ) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Szynka sołtysa wieprzowa, wędzona ,parzona 40 g Serek homo. naturalny 120 g (MLE, ) Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
OBIAD
Zupa pomidorowa z makaronem na wywarze mięsno warzywnym (200ml) (SEL) Rozgrzewający ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem (120g) (MLE), surówka z marchewki i żurawiny (60g) , woda niegazowana (200ml)
KOLACJA
Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml Chleb mieszany pszenno-żytni 80 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Pasta z twarogu z koperkiem 40 g ( MLE, ) Polędwica premium- wędlina dr. średnio rozd. 40 g ( SOJ, ) Pomidor 50 g Rukola 10 g
E: 2593.34 kcal; B: 93.90 g; T: 77.16 g; Kw. tł. nasy.: 16.58 g; W: 393.15 g; W tym cukry: 69.80 g; Bł.: 27.10 g; Sól: 6.51 g;
WTOREK 13.12.2023
ŚNIADANIE
Sok jabłkowy 100 % 0,2l 1 szt Kefir 2 % tł 200g 1 szt (MLE, ) Bułka pszenno-żytnia 50g 1 szt ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Bułka pszenna długa krojona 30 g ( GLU PSZ, ) Woda mineralna n/g 0,5l 1 szt Szynkowa dębowa drobiowa kiełbasa grubo rozdrobniona 40 g Twarożek 40 g (MLE, ) Dżem 25 g 1 szt Sałata lodowa 20 g Pomidor 50 g Herbata czarna ekspresowa z cytryną Cateringowa z/c 250 ml
OBIAD
Barszcz czerwony na wywarze mięsno warzywnym z ziemniakami (200ml) (SEL)Kotleciki jajeczne z kalafiorem (60g) (JAJA,GLU) ziemniaki z koperkiem (100g), surówka z białej kapusty z czosnkiem i marchewką (60g) , woda niegazowana (200ml)
KOLACJA
Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml ( MLE, GLU ŻYT, GLU JĘCZ, ) Chleb mieszany pszenno-żytni 80 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, ) Masło 83% tł. 20 g (MLE, ) Pasta z twarogu i tuńczyka SU 60 g ( RYB, MLE, ) Szynka Piastowska- wp., wędzona, parzona z dod. b. sojowego i wody 40 g ( SOJ, ) Sałatka z pomidorów i koperku 50 g Roszponka 10 g
E: 2002.53 kcal; B: 99.48 g; T: 54.85 g; Kw. tł. nasy.: 12.69 g; W: 287.98 g; W tym cukry: 91.57 g; Bł.: 21.66 g; Sól: 6.88 g;
Oznaczenia alergenów: GLU PSZ – Zboża zawierające gluten pszenny, SKO – Skorupiaki i pochodne, JAJ – Jaja i pochodne, RYB – Ryby i pochodne, OZI – Orzeszki ziemne i pochodne, SOJ – Soja i pochodne, MLE – Mleko i pochodne wraz z laktozą, ORZ – Orzechy: włoskie ,laskowe, pekan, nerkowce, pistacje, migdały, SEL – Seler i pochodne, GOR – Gorczyca i produkty pochodne, SEZ – Nasiona sezamu i pochodne, S02 – Dwutlenek siarki / siarczyny, ŁUB – Łubin i produkty pochodne, MCK – Mięczaki i pochodne, MLE b/LAK – Mleko i pochodne bez laktozy, GLU ŻYT – Zboża zawierajace gluten żytni, GLU OW – Zboża zawierające gluten owsiany, GLU JĘCZ – Zboża zawierające gluten jęczmienny,
Oznaczenia wskaźników odż.: E – Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011[kcal], B – Białko ogółemwg rozp. 1169/2011, T – Tłuszcz, W – Węglowodany ogółem, Sól – Sól, K – Potas, Kw. tł. nasy. – Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem, Bł. – Błonnik pokarmowy, Ener. z B – % energii z białka, Ener. z T – % energii z tłuszczu, Ener. z W – % energii z węglowowodanów, Ener. z Bł. – % energii z błonnika, W tym cukry – w tym cukry, WW – WW